top of page
Najnovšie články
Chcem dostávať newsletter
Zatím žádné štítky

Ako prebudiť skrytú kreativitu

Čo je kreativita? Veľa ľudí si myslí, že kreativitu má iba určitá skupina ľudí, ako napríklad kreatívci či umelci. Ako to ale naozaj je, kedy naša kreativita zaniká a ako ju je možné opätovne rozvinúť?

Kreativitu máme najviac rozvinutú ako deti. Bolo vedecky potvrdené a vyskúmané, že v piatom roku života je detská kreativita funkčná na 98%. V procese edukačného systému, kedy je naša myseľ zameraná na konvergentné myslenie, kreativita upadá. Školský systém je nastavený tak, že žiaci sa učia správnu odpoveď bez logiky či uplatnenia kreatívneho hľadania správneho riešenia. A preto do 15. roku života klesne kreativita detí len na 10%.

Ako teda rozprúdiť vašu spiacu kreativitu?

I. Jedna z metód je Walt Disney, ktorú som popísala v predchádzajúcom článku.

II. Ďalej sú to metódy, ktoré možno uplatniť ako v pracovnom, tak aj v súkromnom živote, pričom ide o tieto metódy:

1. Analógie

2. Kombinácie a

3. Asociácie

1. Analógie – sú vlastne pripodobenia. Zamyslite sa nad tým, ako napríklad v prírode fungujú niektoré veci. Ako príklad môžeme uviesť slnečnicu a spôsob, akým získava energiu zo slnka, a teda to ďalej uplatniť v technológiách.

2. Kombinácie – ako príklad si uvedieme eskalátor – ide vlastne o spojenie výťahu a schodov, alebo iný príklad môže byť spojenie lietadla a auta, čoho výsledkom je lietajúce auto Aeromobile.

3. Asociácie – na čo všetko si spomeniete pri slove svadba? Sú to biele šaty, kostol, obrúčky alebo niečo iné? Aj touto metódou dokážete uplatniť kreativitu v jednotlivých úlohách.

Verím, že tieto jednoduché nástroje budete schopní uplatniť vo svojej práci, a nielen v pracovnom, ale aj v súkromnom živote.

Soňa

bottom of page