top of page
Najnovšie články
Chcem dostávať newsletter
Zatím žádné štítky

Walt Disney metóda

Walt Disney je pre mňa jednou z najzaujímavejších metód koučingu. Stretla som sa s ňou ako v koučingu tak i v NLP. Odlišnosť je iba v tom, že v koučingu sa využíva viac v rámci skupiny - kedy sa maximálne rozvíja kreativita skupiny a v NLP ide najmä o prácu jednotlivca.

Cieľ je ale rovnaký – maximálne oslobodiť naše kreatívne myslenie, čím môžeme získať úplne nové pohľady ako riešenie konkrétnej výzvy.

Počas koučingu sa tím rozdelí do troch skupín (snílek, realizátor a kritik), pričom v NLP jednotlivec prechádza individuálne pozíciami každej postavy.

Snílek, kritik a realizátor predstavujú jednotlivé typy nášho myslenia.

Riešenie nastáva vtedy, keď sa všetky typy myslenia dohodnú a prejavia spokojnosť s riešením.

Poďme si predstaviť všetkých troch účastníkov tohto nástroja, teda tri typy nášho myslenia:

Snílek:

Je ten, ktorý nepozná obmedzenie, prekážky, limity... Jeho hlavným výrokom je JA CHCEM. Snílek dokáže zrealizovať všetko, na čo si zmyslí a čo si vymyslí. Pre snílka je každý nápad či sen možný.

Snílek tiež odpovedá na otázku ČO?

Realizátor:

Tento typ mysle predstavuje spôsoby a cesty, akými možno zhmotniť to, čo snílek vysníva. Realizátor má tiež fenomenálnu schopnosť, a to motivovať a koordinovať pracovníkov rôznych pozícií, ktoré sú potrebné k naplneniu snílkovho príbehu. Jeho úlohou je postarať sa o to, aby sen nezostal snom, ale skutočnosťou.

Odpovedá na otázku AKO?

Kritik:

Predstavuje myslenie, ktoré zachytáva riziká neúspechu či prekážky. Vlastne všetko to, čo môže znamenať zábranu v dosiahnutí stanoveného cieľa. Kritik sa, viac ako na posudzovanie prvotnej myšlienky, zameriava na implementáciu tejto myšlienky, a teda na spôsoby a kroky jej realizácie.

Kritik odpovedá na otázku PREČO?

Budem rada, ak sa so mnou o prežitie vášho príbehu Walt Disney podelíte.

Soňa

bottom of page